Begin van de bevalling

Elke bevalling begint anders. Bij de meeste vrouwen begint de bevalling met het krijgen van weeën. In 10% van de bevallingen breken de vliezen als start van de bevalling waarna de weeën meestal rustig op gang komen. 


Verschillende fasen van de bevalling

De bevalling bestaat uit verschillende fasen De eerste fase is de overgangsfase tussen de zwangerschap en de bevalling, dit heet de transformatiefase. Tijdens deze fase heb je soms last van harde buiken of voorweeën. Het lichaam bereidt zich voor op de echte bevalling. Dit kan af en toe vervelend zijn, maar sommige vrouwen merken hier helemaal niets van. De transformatiefase kan best een paar dagen duren. 


Dan komt de latente fase waarbij de baarmoedermond zacht en soepel wordt en verstrijkt (platter wordt). Tijdens de latente fase krijg je vaak beginnende weeën die nog niet heel pijnlijk zijn. Ook komen ze vaak nog onregelmatig en duren ze nog kort. Vaak kun je nog goed praten tijdens de weeën. Probeer tijdens deze fase door te gaan met wat je deed en begin nog niet gelijk met de weeën te ‘klokken’. De latente fase kan bij de ene vrouw kort duren, bij de andere vrouw wat langer. 


Wanneer de baarmoedermond ongeveer 3-4 cm open is, gaat de latente fase over in de actieve fase. Tijdens deze fase worden de weeën sterker, komen ze regelmatiger (ongeveer iedere 2-4 minuten) en duren ze ook langer (zo’n 60 seconden). Vaak heb je al je aandacht nodig om ze goed op te vangen en lukt praten tijdens de weeën niet meer. Vaak heb je tijdens de actieve fase wat bloedverlies, dit komt doordat de baarmoedermond verder open gaat. In de actieve fase opent de baarmoedermond zich gemiddeld 1 cm per uur, bij een eerste kindje. Deze fase duurt dus gemiddeld 7 uur, maar kan ook sneller of minder snel gaan. 


De actieve fase gaat, wanneer de baarmoedermond 10 cm open is, over op de uitdrijvingsfase. Dit is de fase waarin je kan gaan starten met persen. De weeën worden dan anders, je merkt dat je af en toe drukgevoel krijgt. Dit gevoel wordt steeds sterker en je kunt de weeën dan niet meer wegpuffen. Het persen duurt bij een eerste kindje gemiddeld 1 tot 2 uur, bij een tweede of derde kindje gaat dit vaak veel sneller. 


Wanneer je kindje geboren is, volgt nog het nageboortetijdperk. Dit is de fase waarbij de placenta geboren wordt. De baarmoeder zal zich weer samentrekken en zo de placenta losmaken van de baarmoederwand. Meestal wordt de placenta binnen 30 minuten geboren. Soms geven we je na de geboorte van je kindje een injectie Syntocinon in je been. Dit bevat het lichaamseigen hormoon oxytocine wat ervoor zorgt dat de placenta sneller loslaat en je minder bloedverlies hebt. 


Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.