Plaats van bevallen

Na een normaal verlopen zwangerschap mag je kiezen tussen een bevalling thuis of in het ziekenhuis. 

Rond de 30 weken zwangerschap zullen we uitgebreid over de bevalling spreken op het spreekuur. Hier komt ook de keuze van de plaats van de bevalling naar voren. Je hoeft het echter niet van te voren vast te leggen. Wil je tijdens de weeën alsnog naar het ziekenhuis of juist thuis blijven, dan is dat geen enkel probleem.


Thuis bevallen

Wanneer je een probleemloze zwangerschap hebt, kun je er voor kiezen thuis te bevallen. Je eigen huis is een fijne en vertrouwde plek en je kunt er wat meer afleiding vinden. Hierdoor kunnen veel vrouwen zich het beste ontspannen en de weeën goed opvangen, waardoor de bevalling vlotter verloopt. Uit onderzoek is gebleken dat thuis bevallen net zo veilig is als in het ziekenhuis. Er bestaan echter situaties waarin het niet meer veilig is thuis te bevallen. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer of per ambulance zijn. Uiteraard houden we hierbij rekening met de reistijd. 

Wanneer je thuis bevalt, helpt de dienstdoende verloskundige je, samen met de kraamverzorgster. Wij adviseren om op de begane grond te bevallen waardoor je bij eventuele complicaties de trap niet meer af hoeft.  Zet eventueel een bed klaar in de woonkamer.

Bereidt je thuisbevalling op tijd voor. Zorg ervoor dat je alles vanaf 37 weken in huis hebt.

 • Je bed moet een goede werkhouding hebben, tussen 70-90 cm hoogte. Je kunt je bed ophogen met behulp van klossen die je kunt lenen bij een uitleencentrum, of door middel van lege kratjes. (een matras op de keukentafel mag ook)
 • Zorg dat je je matras voldoende beschermd met een folie
 • Zorg dat de kamer waar je gaat bevallen lekker warm is, ongeveer 22 graden.
 • Zet twee emmers met vuilniszakken klaar. Eén gebruiken we als vuilnisemmer, de andere als wasmand tijdens de bevalling.
 • Zorg dat er een metalen ondersteek is. Deze kunnen we  gebruiken als hulpmiddel bij het geboren laten worden van de placenta. Een ondersteek is te huur bij een uitleencentrum.
 • Zorg voor voldoende verlichting
 • Ruimte rondom het bed is prettig en een plek (tafeltje/ strijkplank) om onze spullen neer te kunnen zetten
 • Verder heb je voldoende celstofmatjes (minimaal 8), gaasjes, watten, een pak kraamverband, een navelklem en alcohol nodig (zit meestal in een kraampakket)
 • We gebruiken ook veel hydrofiel luiers bij de bevalling om het kindje af te drogen. Zorg dat je er minimaal 10 gewassen en gestreken hebt
 • 2 warm water kruiken
 • Zet een tas klaar voor als je toch naar het ziekenhuis moet. Doe hier ook een 2 euro muntstuk in voor de rolstoel


Poliklinische bevalling

Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, heet dit een poliklinische bevalling. In deze regio kun je kiezen uit drie ziekenhuizen om te bevallen: OZG Scheemda, UMCG Groningen en het Martini ziekenhuis in Groningen. Bij een poliklinische bevalling heb je een kamer tot je beschikking voor zolang de bevalling duurt. Cliënten van Artemis hoeven hiervoor geen eigen bijdrage te betalen. Wanneer je poliklinisch in het ziekenhuis bevalt, dan gaat de dienstdoende verloskundige met je mee naar het ziekenhuis. Zij belt ook de kraamzorg zodat die kan assisteren bij de bevalling. Het moment waarop je naar het ziekenhuis gaat, beslis je samen met de verloskundige.

Het is aan te raden eens te gaan kijken bij het ziekenhuis van je keuze, zodat je een beeld hebt van de verloskamer en je weet waar je moet zijn op het moment van de bevalling. Alle drie de ziekenhuizen hebben voorlichtingsavonden/ middagen. Zie voor meer informatie onderstaande links.

OZG
Martini Ziekenhuis
UMCG

Het kan gebeuren dat de verloskundige al met een andere cliënt in het ziekenhuis is wanneer jouw bevalling begint. Zij kan je in dat geval vragen ook naar dat ziekenhuis te komen. Dat is helaas niet altijd het ziekenhuis van je keuze.

Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.