Wanneer bellen

  Wanneer bel je de verloskundige

Wanneer je denkt dat de bevalling begonnen is, bel je de verloskundige. De dienstdoende verloskundige komt dan bij je kijken of de bevalling inderdaad begonnen is.  Bel in ieder geval bij:

Weeën:


Is dit je eerste kindje, dan bel je wanneer je een uur lang regelmatige weeën hebt om de 4-5 minuten, die een minuut duren. Zijn de weeën nog onregelmatig of duren ze nog maar kort, wacht dan nog rustig even af, het kan nog afzakken.

Is dit niet je eerste kindje dan bel je wanneer je regelmatige weeën om de 5 minuten hebt. Soms spreken we ook iets anders met je af op het spreekuur als de vorige bevalling erg snel ging bijvoorbeeld. Bel dan zoals we hebben afgesproken.

Vruchtwaterverlies:


Wanneer je vliezen breken, merk je dit vaak doordat er steeds vocht blijft aflopen, soms is het een plons ineens, maar het kunnen ook steeds kleine beetjes zijn. Als het vruchtwater helder is, iets rozig of met kleine witte vlokjes en het hoofdje is ingedaald, dan kun je overdag direct bellen. Gebeurt het ’s nachts en heb je nog geen weeën, wacht dan rustig af tot de volgende ochtend.

Wanneer het vruchtwater niet helder is maar groen of bruinig van kleur, bel dan direct de verloskundige, ook ’s nachts.

Wanneer je vliezen breken en het hoofdje van de baby is nog niet ingedaald, dan ga je liggen en bel je direct de verloskundige. We bespreken op het spreekuur met je of het hoofdje goed is ingedaald. 


Bloedverlies:


Een beetje bloedverlies of bloederig slijmverlies is normaal bij een bevalling. Heb je veel bloedverlies (meer dan een maandverbandje vol) bel dan direct de verloskundige.


Nog geen 37 weken:


Wanneer je weeën of bloedverlies hebt of je vliezen breken terwijl je nog geen 37 weken zwanger bent, bel dan direct de verloskundige.


Ongerustheid


Wanneer je je ongerust maakt of twijfelt of de bevalling begonnen is, mag je natuurlijk altijd bellen!

Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.