Gezonde Leefstijl

Voeding en foliumzuur


De periode vlak vóór de bevruchting en de eerste maanden van de zwangerschap zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het is dus verstandig om voor je zwanger bent, een gezonde leefstijl aan te wennen. Wat moet je doen, of juist laten, om zo gezond mogelijk in verwachting te raken? Hieronder staan een aantal leefstijladviezen:


 1. Wanneer je voor de zwangerschap begint met foliumzuur 0.5 mg per dag, verklein je de kans op een open ruggetje bij je kindje. Je kunt ook een multivitaminepreparaat voor zwangere vrouwen kopen. Daar zit standaard foliumzuur in. Deze vitaminen kun je bij de apotheek of drogist kopen.
 2. Het is het verstandig om te stoppen met roken voor je zwanger wilt worden. Dit geldt ook voor je partner. Roken heeft negatieve effecten op de vruchtbaarheid, maar ook tijdens de zwangerschap kan het voor complicaties zorgen. Stop dus op tijd!
 3. Vermijd het gebruik van alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid alcohol veilig is voor of tijdens de zwangerschap. Het vermijden van alcohol vergroot de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kindje.
 4. Rook geen cannabis en gebruik geen andere drugs wanneer je zwanger wilt worden. Drugs hebben invloed op je vruchtbaarheid. Wanneer je zwanger bent, komen de drugs via de placenta bij je kindje en dit kan erg schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.
 5. Wanneer je graag zwanger wilt worden en je medicijnen gebruikt, overleg dan met je huisarts of medisch specialist of je deze mag doorgebruiken. Sommige medicijnen zijn slecht voor de ontwikkeling van je baby.
 6. Kijk uit met risico’s op je werk. Risicovol werk is bijvoorbeeld als je werkt met giftige stoffen of met straling. Bespreek dit met je bedrijfsarts of je leidinggevende, misschien kun je tijdelijk ander werk krijgen of zijn er goede aanpassingen mogelijk.
 7. Zorg dat je voldoende gevarieerd en gezond eet en voldoende beweegt. (Kijk voor meer informatie over gezond eten op de website van het Voedingsmiddelencentrum: Alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap
 8. Eet geen rauw vlees, zoals filet americain. Vlees moet goed doorbakken zijn. In rauw vlees kan een parasiet voorkomen (toxoplasmose) waar een eventuele zwangerschap schade van kan ondervinden.
 9. Kijk uit voor infecties. Infecties die je oploopt kunnen al schadelijk zijn voordat je zwanger bent. Drink daarom geen rauwe melk en eet geen kaas gemaakt van rauwe melk. Bak of kook je vlees, vis en eieren altijd goed gaar. Eet geen vis uit vacuüm verpakkingen. Was je groente en fruit altijd goed. Als je in de tuin gaat werken of je wilt de kattenbak verschonen, is het verstandig om handschoenen aan te trekken. In kattenontlasting kan namelijk dezelfde parasiet zitten als in rauw vlees.
 10. Eet niet teveel lever en leverproducten. In deze producten zit een grote hoeveelheid vitamine A wat eventueel schadelijk zou kunnen zijn voor je baby. Multivitamine niet speciaal voor zwangeren, bevatten ook te veel vitamine A

In de folder 'Kinderen krijgen? Een goede start begint voor de zwangerschap' van het RIVM lees je veel informatie hierover. Ook kun je eens kijken op www.strakszwangerworden.nl/home


Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.