Miskraam

We spreken van een miskraam als je zwangschap eindigt in de eerste 3 maanden. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Dit kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor jou en je partner. 

Wat zijn de verschijnselen? 

Meestal begint een miskraam met vaginaal bloedverlies. Dat kan variëren van wat oud bloed tot meer dan een gewone menstruatie. Daarnaast heb je meestal ook last van pijn in je onderbuik en afnemende zwangerschapsverschijnselen (minder gespannen borsten, minder moe en misselijk). Soms komt het voor dat je er pas tijdens je eerste echo achterkomt dat je een miskraam hebt. Dan zien we dat je kindje gestopt is met groeien, dat het hartje niet meer klopt of we zien een lege vruchtzak (windei of blighted ovum genoemd).  

Hoe ontstaat een miskraam? 

Een miskraam ontstaat meestal als gevolg van een afwijking bij het kindje. Dit is zelden erfelijk en zelden een gevolg van een ziekte bij de moeder, maar meestal gewoon pech. 

Adviezen 

Een miskraam is niet tegen te gaan. Je kan er geen medicijnen nemen om het tegen te houden. Je kan een miskraam niet stoppen door te gaan rusten. Een miskraam zal vroeger of later toch doorzetten.  Over het algemeen gaat de miskraam doorzetten binnen twee weken nadat het bloedverlies begonnen is of nadat de miskraam vastgesteld is. Meestal zie je dan gedurende een aantal uren het bloedverlies toe nemen tot meer dan een gewone menstruatie. Tegelijkertijd krijg je dan buikpijn. De buikpijn komt in “golven”, net als weeën, en neemt toe tot je het vruchtje verloren hebt. Bij het verliezen van het vruchtje of het vruchtzakje moet je je voorstellen dat je stolsels verliest, soms zo groot als een grapevrucht. Zo’n stolsel kan een vruchtzak en kindje bevatten. Je kan ook stolsels verliezen die alleen gestold bloed bevatten, dan is de miskraam nog niet achter de rug. Nadat je de vruchtzak en kind verloren hebt, neemt het bloedverlies af en de buikpijn wordt ook minder. Het bloedverlies kan een week tot 10 dagen aanhouden, maar moet wel elke dag minder worden. 

Afwachten 

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan af te wachten tot al het weefsel vanzelf wordt afgestoten en de bloeding vanzelf ophoudt. Bij de meeste miskramen wordt het vruchtje binnen twee weken na begin van de bloeding afgestoten, bij sommigen duurt het langer. Vrouwen bij wie de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen kunnen de gebeurtenis vaak beter verwerken. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden. Als je hiervoor kiest, is het verstandig om met de verloskundige te overleggen hoe lang je zult afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als je later besluit toch een curettage te willen, kan je daar alsnog voor kiezen.  Als je een rhesus negatieve bloedgroep hebt, is het van belang dat je na een miskraam van 10 weken zwangerschap een injectie krijgt met anti-D immunoglobuline (het liefst binnen 48 uur na her verliezen van de vrucht, maar binnen 2 weken is ook nog zinvol). Dit is om te voorkomen dat je lichaam antistoffen maakt die bij een volgende zwangerschap bloedarmoede bij je baby zou kunnen veroorzaken.  

Bel de verloskundige 

Als je denkt dat je een miskraam krijgt mag je ons altijd bellen. We zullen dan natuurlijk vragen naar je klachten en samen met jou beslissen wanneer het zinvol is om een echo te maken om de miskraam al dan niet te bevestigen. Want het is natuurlijk niet zo dat bloedverlies in de zwangerschap altijd tot een miskraam leidt. Slechts in de helft van de gevallen is bloedverlies een teken dat het mis is. Ook afnemende zwangerschapsklachten – zoals misselijkheid - hoeft ook niet te betekenen dat je een miskraam hebt.    

Echter, het is wel belangrijk dat je ons direct belt bij:  

- aanhoudende buikpijn,  

- koorts boven 38 graden bij of na een miskraam,  

- erg hevig bloedverlies. 

Curettage 

Voor sommige vrouwen is het erg moeilijk om af te moeten wachten bij een miskraam. Of als je te veel bloedverlies hebt, dan kan je kiezen voor een curettage. Bij een curettage wordt je onder narcose gebracht en wordt je baarmoeder leeggemaakt met een dun slangetje of een soort lepel. Dit ingreep duurt maar 10 minuten en je merkt er niets van. Daarna kan je wel last hebben van buikpijn, een soort van naweeën. Bij een curettage is er een kleine kans op complicaties, zoals een infectie.  De laatste jaren word er ook een medicijn toegepast om de miskraam vlotter en spontaan op te laten treden. Voor beide ingrepen zullen we je verwijzen naar een gynaecoloog.  

Na een miskraam 

Na een miskraam mag je gewoon weer zwanger worden. Meestal verloopt een volgende zwangerschap goed. 

Herstel 

Meestal herstelt je lichamelijk vlot na een miskraam. Het bloedverlies duurt meestal iets langer dan een menstruatie, maar daarna kom je terug in je oude menstruele cyclus en mag je weer zwanger worden. Vaak is het emotionele herstel het moeilijkst. Een miskraam kan een erg ingrijpende gebeurtenis zijn. Aan de ene kant kan het voor sommige vrouwen een troost zijn dat er waarschijnlijk sprake was van een afwijking bij het kind, maar meestal is het een enorme teleurstelling dat het mis gegaan is. Verdriet, schuldgevoelens, boosheid, leegte zijn allemaal gevoelens die opkomen na een miskraam. Het is belangrijk om te beseffen dat het waarschijnlijk niet aan jou lag dat het een miskraam werd, een miskraam is een natuurlijke oplossing als er iets mis is met het kindje. Het kan fijn zijn om veel erover te praten, zeker met iemand die je vertrouwt . Heb je behoefte aan een gesprek met ons na een miskraam mag je een afspraak maken op het spreekuur.

Meer informatie kun je ook vinden op de website van de KNOV informatie miskraam
Of via de folder:Miskraam wat nu?Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.