Echoscopisch onderzoek

Termijn echo

Om een juiste termijn vast te stellen van de zwangerschap, krijg je rond de 10-11 weken een echo termijnbepaling. Deze termijnecho proberen we zo veel mogelijk samen met de intake te plannen. Meestal lukt het om uitwendig een echo te maken. Het is dan handig om een redelijk volle blaas te hebben. Afhankelijk van de ligging van de baarmoeder of de beeldkwaliteit maken we soms een inwendige echo. Bij een echo vroeger dan 10 weken, wordt ook vaker een inwendige echo gemaakt. 

20 weken echo

Rond de 20 weken zwangerschap kun je ervoor kiezen om een uitgebreide echo te laten maken van je kindje, het zogenaamde structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Met deze 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je baby.  Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van alle organen. Ook wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20-weken echo wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekeringen. Tijdens de tweede controle zullen we de 20-weken echo uitgebreid met je bespreken. De 20-weken echo maken wij niet zelf in de praktijk maar hiervoor verwijzen we naar Vita in Groningen of Winschoten. Wil je alvast meer informatie over deze echo kijk dan eens op  www.prenatalescreening.nl.

Uitgebreide 20-weken echo

Soms is er een reden om een uitgebreidere echo te krijgen in de zwangerschap, een zogenoemde geavanceerd ultrageluidsonderzoek (GUO).  Dit onderzoek is uitgebreider dan de 20-weken echo, en wordt verricht door zeer ervaren echo-specialisten. Het geavanceerde ultrageluid onderzoek wordt gedaan:

 1. Bij vrouwen met een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen;
 2. Bij vrouwen met een verhoogd BMI;
 3. Als er bij een routine echoscopisch onderzoek, zoals de 20-weken echo, een vermoeden op afwijkingen is ontstaan;
 4. Bij een afwijkende uitslag van de combinatietest
Wanneer je in aanmerking komt voor de GUO, zullen we dit met je bespreken. De GUO wordt uitgevoerd in het UMCG. Wij zenden een aanvraagformulier en jij krijgt thuis een oproep voor het onderzoek.

Groei echo

Rond de 30-32 weken zullen we een extra groei-echo aanbieden als je dat wilt. Deze echo kunnen we in de praktijk maken.  Soms is er een reden om de groei vaker te bepalen of om dit te laten doen door de gynaecoloog. Bij een groei-echo meten we de omtrek van het hoofdje, de buikomtrek en de lengte van het botje in het bovenbeen. Deze maten samen geven een goed beeld van de groei van het kindje. 

Overige echo's

Soms is het nodig om nogmaals een echo te verrichten in de zwangerschap. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij bloedverlies in de zwangerschap. Soms is het nodig om nogmaals naar de placenta te kijken of wanneer er twijfel is hoe het kindje ligt. Deze echo’s zijn medische echo’s en worden alleen gedaan als hiervoor een reden is.


Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.