Wat te regelen

Kraamzorg

Kraamzorg aanvragen kun je zelf doen, het liefste na de tweede controle en voor de 16 weken. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en zij helpt jullie de eerste week na de bevalling thuis. Wanneer je aangemeld bent, neemt de organisatie contact met je op wanneer je ongeveer 25 weken zwanger bent. Zij doen dan een intake gesprek, afhankelijk van de situatie bij je thuis of telefonisch. Er zijn verschillende organisaties in de regio werkzaam. Wij werken veelal samen met Kraamzorg Het Groene Kruis.

Erkenning

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Zorg dan dat je partner al tijdens de zwangerschap het ongeboren kindje erkent. Dit heet de erkenning van de ongeboren vrucht. Het is wel nodig dat de moeder akkoord gaat met de erkenning. De erkenning wordt vastgelegd in een akte. Je regelt dan meteen de achternaam van je kindje. De erkenning laat je samen opmaken in het gemeentehuis. Neem beide een legitimatiebewijs mee.

Ouderlijk gezag en voogdij


Erkenning van een kind kan van belang zijn voor het erfrecht, de nationaliteit, het bepalen van het omgangsrecht en het ouderlijk gezag. Voogdij is een vorm van gezag door een niet-ouder. Dat kan een familielid of kennis zijn, maar de voogdij kan ook liggen bij een voogdij-instelling.
Wie gezag heeft over een kind heeft een aantal rechten en plichten ten aanzien van de verzorging, opvoeding, het volgen van onderwijs, et cetera. Met alleen erkennen is niet automatisch het ouderlijk gezag geregeld. Dit kan pas na de geboorte, via de rechtbank. Voor getrouwde stellen werkt het anders dan voor geregistreerde partners.
Er bestaan verschillende situaties rondom het ouderlijk gezag. Denk aan tienermoeders, wel of geen vader in het spel of moeders met een geestelijke beperking. Meer informatie hierover vind je op rijksoverheid ouderlijk gezag

Zwangerschapsverlof


Je hebt recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Deze gaat in vanaf vier tot zes weken voor de uitgerekende datum. Soms komt het voor dat een zwangere voor 34 weken zwangerschap geheel of gedeeltelijk in de ziektewet komt, dan ben je verplicht om met 34 weken zwangerschap al met verlof te gaan. Beval je later dan op de uitgerekende datum, dan wordt dit niet afgetrokken van je zwangerschapsverlof. Mocht je kindje na de bevalling opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, dan kun je extra zwangerschapsverlof aanvragen bij het UWV.

Meestal wil je werkgever een zwangerschapsverklaring hebben. Sommige werkgevers hebben hier standaard briefjes voor, maar wij kunnen dit ook voor je uitschrijven. 

Op rijksoverheid zwangerschapsverlof vind je meer informatie over zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

Financiën, verzekeringen en meer


Je hoeft niet bij de zorgverzekeraar te melden dat je zwanger bent, maar geef wel kort na de bevalling aan dat je kindje geboren is. Vaak kun je bij je verzekering wel een kraampakket aanvragen. Deze heb je nodig wanneer je thuis wilt bevallen, maar er zitten ook verscheidene dingen in die je na een poliklinische bevalling nodig hebt.

Het verzorgen en opvoeden van kinderen kost geld. Het Nibud heeft praktische tips voor je. Op Nibud wat kosten kinderen kun je veel informatie vinden over de kosten die je gaat maken en hoe je hier verantwoord mee om kunt gaan.


Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.