Zwangerschap en Gezondheid

Je hoeft jezelf geen overdreven beperkingen op te leggen wat betreft werk, voeding, lichaamsbeweging en seksualiteit. Het lichaam van een vrouw is erop gebouwd een kindje te kunnen dragen. Dat neemt niet weg dat het soms een hele belasting is, zowel geestelijk als lichamelijk. Het kan zijn dat je niet meer alles in hetzelfde tempo en met hetzelfde gemak kan doen als voor de zwangerschap. Luister dan ook goed naar je lichaam en neem voldoende rust. Bedenk dat het een tijdelijke periode is en dat het ook niet mis is wat er allemaal in je lichaam gebeurt of gaat gebeuren.

Leefstijladviezen

Hieronder staan een aantal leefstijladviezen voor wanneer je zwanger bent of wilt worden. Zie verder de folder Zwanger Als je meer wilt weten over gezonde voeding, bekijk ook eens de site van het voedingsmiddelencentrum.

  1. Het is raadzaam al voor de zwangerschap dagelijks foliumzuur te slikken. Hiermee verklein je de kans op een open ruggetje bij je kindje. De aanbevolen hoeveelheid is 0.5 mg per dag. Je kunt ook een vitaminepreparaat voor zwangere vrouwen kopen. Daar zit standaard foliumzuur in. Vitamines en dergelijke kun je bij de apotheek of drogist kopen.
  2. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, is het verstandig om te stoppen met roken. Dit geldt ook voor je partner. Roken heeft negatieve effecten op de vruchtbaarheid, maar ook tijdens de zwangerschap kan het voor complicaties zorgen. Stop dus op tijd!
  3. Vermijd het gebruik van alcohol. Uit onderzoek is gebleken dat geen enkele hoeveelheid alcohol veilig is voor of tijdens de zwangerschap. Het vermijden van alcohol vergroot de kans op een gezonde zwangerschap en een gezond kindje.
  4. Rook geen cannabis en gebruik geen andere drugs wanneer je zwanger wilt worden of wanneer je zwanger bent. De drugs komen via de placenta bij je kindje en dit kan erg schadelijk zijn voor de ontwikkeling van je baby.
  5. Eet geen rauw vlees, zoals filet americain. Vlees moet goed doorgebakken zijn. In rauw vlees kan een parasiet voorkomen (toxoplasmose) waar een eventuele zwangerschap schade van kan ondervinden.
  6. Als je in de tuin gaat werken of je wilt de kattenbak verschonen, is het verstandig om handschoenen aan te trekken. In kattenontlasting kan namelijk dezelfde parasiet zitten als in rauw vlees.
  7. Drink geen rauwe melk en eet geen kaas die van rauwe melk is gemaakt. Op de verpakking van een rauwe melkse kaas staat over het algemeen: ‘au lait cru’. In de supermarkt zijn de meeste kaassoorten van gepasteuriseerde melk gemaakt, maar let wel even op het etiket!
  8. Eet niet teveel lever en leverproducten. In deze producten zit een grote hoeveelheid vitamine A wat eventueel schadelijk zou kunnen zijn voor je baby.
  9. Eet geen rauwe of voorverpakte vis vanwege de kans op besmetting met de listeriabacterie. Deze bacterie kan ook voor problemen zorgen. Eet het liefst verse, gebakken vis.
  10. Was je groentes en fruit goed.
Over ons

We verlenen zorg:

In de gemeente Appingedam, de gemeente Delfzijl en de aangrenzende gemeenten. Als je poliklinisch in Scheemda of Groningen wilt bevallen, ongeacht je woonplaats. Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, je kunt je rechtstreeks bij ons aanmelden.

Contact

Verloskundigenpraktijk Artemis

 • Burgemeester Buiskoolplein 43,
  9934 PA Delfzijl

  Stadshaven 23,
  9902 DA Appingedam
 • Telefoon 0596 615 994
  Spoednummer 06 307 228 36
  E-mail info@artemis-verloskunde.nl

KNOV

Kwaliteitsregister Verloskundigen

logo keurmerk knovDe verloskundigen van praktijk Artemis staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Dit betekent dat we regelmatig bijscholingen volgen. Via de KNOV zijn de betalingsvoorwaarden, de klachtencommissie en het privacyreglement geregeld.